Wanneer je aan de slag gaat met het maken en/of publiceren van een mediaproductie is het belangrijk dat je weet wat de spelregels zijn. Door je vooraf goed in te lezen over wat er juridisch gezien allemaal wel en niet mag voorkom je problemen tijdens het produceren en na publicatie.

Heb je een mooie productie gemaakt en vraag je je af hoe je nu jouw doelgroep bereikt? Onderstaand vind je een aantal mogelijkheden.

Deel het mediabestand op video.saxion.nl

1. In het kanaal van de Video unit worden alle producties die in samenwerking met de Video unit zijn gemaakt standaard gedeeld.
2. Maakt jouw academie of dienst gebruik van een eigen pagina op video.saxion.nl? Zorg er dan voor dat de productie ook hier wordt gedeeld. Indien je niet weet hoe dit moet vraag ons gerust om hulp.
3. Is het media bestand onderdeel van een serie? Dan is het tevens mogelijk om een kanaal aan te maken waarin deze serie geordend wordt gedeeld, ook hier kunnen we bij helpen.

Deel het mediabestand in de Saxion leeromgeving

1. In context in jouw cursus(sen) via de content editor.


2. In de media gallery van de cursus.


3. In de Academy Shared Media folder zodat ook andere docenten het mediabestand kunnen gebruiken binnen de leeromgeving.


Deel het mediabestand met je eigen netwerk

1. Via LinkedIn.
2. Via Saxion Teams kanalen.
3. Via Saxion interne/externe sites samen met de communicatie adviseur gekoppeld aan jouw academie of dienst.
4. Deel het middels de embedcode op andere externe websites.


Jouw mediabestand staat ook op YouTube!

Indien je in samenwerking met de Video unit een productie hebt gemaakt dan kan je deze tevens op YouTube vinden. Middels een automatische koppeling met YouTube zijn normale video's en audiobestanden (geen interactieve video's) hier te vinden.

Als maker kun je een licentie aan je video geven, zodat anderen er onder jouw voorwaarden gebruik van kunnen maken. Dit kan alleen als de gebruikte afbeeldingen of muziekfragmenten in de video ook door jou gemaakt zijn, rechtenvrij of dezelfde licentie hebben als jouw video. Er zijn verschillende CC licenties die je kunt toekennen aan je productie. Kijk op de pagina https://creativecommons.nl/uitleg/ voor uitleg. Twijfels? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de Saxion Bibliotheek.
×
Alternative text - include a link to the PDF!


Wanneer je gebruik wilt maken van materiaal gemaakt door anderen is het noodzakelijk om te controleren of de eigenaar hier toestemming voor heeft gegeven. Heeft het materiaal dat je wilt gebruiken geen licentie die dat toestaat, vraag dan om toestemming of zoek een alternatief. Er bestaan online verschillende soorten beeldbanken met materiaal dat vrij te gebruiken is. Controleer bij alle gevallen of bronvermelding verplicht is.

Publiceer je de video alleen binnen Saxion (ELO of Teams) dan gelden de regels van de Easy Access Regeling voor het HBO. Publiceer je de video op een open platform zoals video.saxion.nl, YouTube of Spotify, dan is toestemming vereist, behalve als het materiaal een CC-licentie heeft.

Twijfels? Of wil je meer informatie? Neem ook een kijkje op Auteursrechten.nl, een centrale plek waar je terecht kunt voor betrouwbare informatie over auteursrechtelijke kwesties en bijbehorende wet- en regelgeving in het hoger onderwijs. Je vindt hier juridische informatie, praktische hulpmiddelen en tools.
Flowchart kan/mag ik dit beeldmatriaal gebruiken?

Het auteursrecht Informatiepunt van Saxion Bibliotheek ondersteunt je met al je vragen over Auteursrechten.
Je kunt daarvoor terecht bij onze informatiespecialisten:

Algemeen contactadres

aip.sb@saxion.nl

Lectoraten

Sarah Coombs
s.k.coombs@saxionl.nl

Academies

Cynthia Halfwerk
c.halfwerk@saxion.nl

×
Alternative text - include a link to the PDF!