Om je onderwijs te verrijken kun je kiezen om verschillende soorten media in te zetten. Maar welke vormen zijn er eigenlijk en hoe kies je de juiste vorm? De keuze die je maakt hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld welke boodschap wil je overbrengen? Wie is je doelgroep? Maar ook hoeveel tijd heb je om het materiaal te ontwikkelen? Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina kun je meer te weten komen over de verschillende vormen die de Video unit toepast en waarbij we ondersteuning bieden.
Video is een aantrekkelijke vorm om (complexe) onderwerpen en procedures visueel te maken. Er zijn verschillende soorten video’s die je kunt inzetten in het onderwijs, denk aan een animatie om een complex begrip eenvoudig uit te leggen of een instructievideo die de student op elk moment en overal kan terugkijken. Of wil je een impressie geven van een bepaalde locatie maar heb je geen tijd of geld om daar met meerdere mensen heen te gaan? Een video kan hiervoor een goede oplossing zijn. Het maken van een video is een echte investering van tijd, maar kan je op den duur tijd besparen doordat je de (les)stof niet meer in de bijeenkomst hoeft uit te leggen.


Instructie- of demonstratievideo

Een instructie- of demonstratievideo laat zien hoe iets werkt, de video laat een aantal stappen zien die de student of kijker moet doorlopen om tot een bepaald doel te komen. Meestal wordt dit type scenario gebruikt zodat men, tijdens of na het bekijken van de video, precies weet hoe een bepaalde werkwijze of handeling stap voor stap uitgevoerd moet worden.

Animatie

Een animatie is een visualisatie van een bepaald onderwerp, begrip of situatie. Meestal is het een complex onderwerp die versimpeling nodig heeft om het onderwerp goed te kunnen uitleggen. Een animatie wordt meestal uitgevoerd met een voice-over. Een animatie kan ook onderdeel zijn van een video waarin een ander format centraal staat.

Scherminstructie

Een scherminstructie is een opname van het beeldscherm. Het is een instructievideo waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een bepaalde applicatie of website werkt of hoe bepaalde handelingen daarin uitgevoerd moeten worden.

In de studio

Meestal vindt een opname plaats in de studio als we een bepaald onderwerp of begrip kort en bondig willen neerzeten. We gebruiken een neutrale kleur als achtergrond of het groene doek (green screen) waar de verteller/docent staat. Naderhand wordt het groene doek in de edit vervangen door beelden die het verhaal van de verteller/docent ondersteunen.

Op locatie

Om een educatief onderwerp in zijn dagelijkse praktijk goed neer te kunnen zetten vraagt het onderwerp, in sommige situaties, om op een specifieke locatie te filmen. Zo komt dit format het meeste voor tijdens het interviewen van een expert waarbij de omgeving onlosmakelijk met het onderwerp verbonden is en deze het beste tot zijn recht komt.

Casus

Soms is het nodig om een ‘levensechte situatie’ te gebruiken als casus. Een nagespeelde scène is dan het meest geschikte format. Denk bijvoorbeeld aan het in context zetten van theorie of het leren herkennen van non-verbale communicatie in bepaalde situaties. Let er wel op dat het belangrijk is dat je met goede acteurs werkt, anders kan het snel te gespeeld overkomen.
http://www.serioussoap.nl/

Interview met expert

Een expert uit een bepaald vakgebied kan het beste vertellen hoe dit werkveld er precies uitziet. Deze expert komt aan het woord en kan vertellen over (complexe) onderwerpen. We leren kijken vanuit de ogen van deze expert. Vaak worden deze opnames op locatie gefilmd maar ook de studio is natuurlijk een mogelijkheid. In de video worden de beelden van de expert meestal afgewisseld met (cover shots) van het onderwerp waarover verteld wordt.


Interactieve video

Een interactieve video is een video waarbij de kijker een keuze kan maken en wordt doorgestuurd naar een volgende video. Je volgt als het ware een bepaald pad. Een interactieve video kan bijvoorbeeld goed worden ingezet als je bepaalde gespreksvaardigheden wilt oefenen in een simulatieomgeving. Dan bepaalt de kijker hoe hij/zij reageert.
Klik hier voor de Interactieve video Samen sociaal online - doorlaten of blokkeren?

Maar een interactieve video kan ook goed werken als je het over een thema wilt hebben met verschillende sub thema’s waar geen volgordelijkheid in zit. Zo ligt de regie bij de kijker, wat de betrokkenheid vergroot.
Klik hier voor de Interactieve video Active Learning Space

Drive-in (DIY studio)

Een drive in video bestaat uit een combinatie van een spreker en een ondersteunende PowerPoint. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een autocue. De PowerPoint wordt voorafgaand aan de opname gemaakt en de bijbehorende tekst. De tekst wordt voorgelezen door de spreker en de PowerPoint is naast de spreker in beeld. Dit soort video’s kan een vervanging zijn van een les of aanvullende informatie die de kijker/student terug kan kijken. Dit is een goed scenario als er snel een video moet worden gemaakt, waar relatief weinig tijd en nabewerking voor nodig is.


Storytelling

Echte verhalen van echte mensen. Bij storytelling gaat het over het vertellen van verhalen op een inspirerende manier. Meestal is het doel informeren en promoten. Dit kan goed worden ingezet om ervaringen van studenten of alumni te delen over een vak dat ze hebben gevolgd of een stage ervaring bij een bedrijf.

Mix

Uiteraard is er ook een mix van verschillende formats mogelijk. Bijvoorbeeld een spreker in de studio met ondersteunende animaties. Of een combinatie van een interactieve video, scherminstructie aangevuld met animaties.
Klik hier voor de interactive video Teaching and learning in an online classroom

×
Alternative text - include a link to the PDF!


Een podcast is een goed alternatief van video als je minder tijd en geld hebt voor de productie en als beeld niet of minder belangrijk is. Een podcast is meestal een dialoog tussen een of meerdere personen. Je kunt ervoor kiezen om een serie te maken met een vaste host die elke aflevering verschillende sprekers interviewt, maar denk ook aan een simpelere vorm waarbij je enkele moeilijke begrippen verder toelicht in een audiofragment. Voor meer inspiratie kijk op onze podcast pagina.

Klik hier voor de podcasts pagina

Een webinar of livestream is een goede vorm als je veel mensen tegelijk wilt bereiken. Een webinar is een online evenement waarbij er meestal een of meerdere (gast)sprekers zijn die verder ingaan op een bepaald thema. De online deelnemers kunnen via de chat vragen stellen. De kwaliteit van beeld is wat minder belangrijk dan als je een duurzame video wilt opnemen, maar het is wel belangrijk dat je goed te verstaan bent. Het is handig om een extra persoon aan te wijzen die de techniek en de reacties van deelnemers in de gaten houdt. Omdat een webinar een momentopname is vergt het goede voorbereiding en oefening zodat het tijdens het evenement allemaal soepel verloopt. Een livestream is een momentopname en meestal een registratie van een event, waarbij er zowel gasten fysiek als online bij kunnen zijn. Meestal is hier minder interactie met het publiek dan met een webinar (waarbij er bijna altijd de mogelijkheid is om vragen te stellen in de chat). Kijk onder het kopje ‘Zelf aan de slag’ voor de factsheet 'DIY webinar organiseren’ voor meer tips.


Webinar



Livestream

×
Alternative text - include a link to the PDF!



Wil je nou meer weten over de verschillende media vormen en hoe je deze het beste kunt inzetten in het onderwijs, maar ook wat de mogelijkheden zijn binnen Saxion? Wij bieden rondom deze thema’s workshops aan. Doe een aanvraag via de selfservice portal link en wij kijken wat we voor je kunnen betekenen.