Wil je zelf aan de slag met het maken van video of podcast? Saxion biedt verschillende mogelijkheden die je werk een stuk makkelijker en het eindresultaat professioneler kan maken. Op deze pagina vind je factsheets, een overzicht van de beschikbare tools en allerlei tips voor het maken van je eigen productie. Kijk ook even onder het kopje Delen en hergebruiken. Hier vind je meer informatie die belangrijk is om te weten voor je van start gaat!
Het videoplatform Kaltura biedt verschillende tools en bewerkingsmogelijkheden. Klik op de supportknop rechtsonder in deze pagina voor verschillende mogelijkheden. Een paar tools toegelicht:

Kaltura capture

Gebruik Kaltura Capture
×
om zelf een video op te nemen vanaf je computer. Je kan kiezen voor een audio-, scherm-, video-, ppt- opname of een combinatie hiervan. Met Kaltura Capture kan je de opname direct uploaden naar jouw My Media in Blackboard of video.saxion.nl.

Quiz

Wil je de kijkers graag activeren? Voeg een quiz toe aan je video in Kaltura. Of zet een video van YouTube in kaltura en voeg een quiz toe.

Voorbeeld opname Kaltura Capture met quiz vragen


Interactieve video

Een andere mogelijkheid voor het activeren van je kijkers is het toepassen van een Interactieve video. Met een interactieve video maak je van jouw kijkers betrokken deelnemers. Een interactieve video bestaat uit meerdere video's waarbij de kijker een eigen pad aflegt afhankelijk van de keuzes die hij maakt. "Choose your own adventure". De kijker voert zelf acties uit door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of het vervolgscenario te kiezen. Hierdoor blijft informatie beter hangen en ziet de kijker direct de gevolgen van zijn handelen. Klik op de supportknop rechts onderin gevolgd door het kopje interactieve video om hier meer over te leren.

Voorbeeld interactieve video:
Afbeelding met link naar Voorlichtingsvideo StudieSuccesCentrum (SSC)

Gratis montage software

Ben je op zoek naar een programma met wat meer bewerkingsopties zoals het samenvoegen van meerdere video’s? Bekijk dan eens het gratis te downloaden programma Shotcut. Download shotcut hier. Lukt het downloaden niet? Bekijk eens deze video voor tips en tricks van de Videomakers. Wil je weten hoe Shotcut werkt? Bekijk deze instructievideo van de Videomakers. Het eindresultaat kan je uploaden in Kaltura en indien nodig inleveren. Bekijk deze video voor instructies.
×
Alternative text - include a link to the PDF!


Hieronder vind je voor verschillende onderwerpen factsheets waarin je tips en tricks vindt over het maken van je eigen video of podcast.Klik op de titel om het PDF te openen.'Do it yourself met Kaltura’
×
Alternative text - include a link to the PDF!


‘Tips voor het maken van een podcast’
×
Alternative text - include a link to the PDF!


Een Do It Yourself studio is een ruimte waar zowel docenten als studenten geheel zelfstandig korte video's kunnen opnemen die worden gebruikt als onderwijsmateriaal. De studio bevat de benodigde audiovisuele middelen om in hoge kwaliteit op te nemen volgens het ‘one button recording’ principe. Oftewel met één klik op de knop zo eenvoudig mogelijk een opname maken waar tevens geen nabewerking bij nodig is. Voor de opname maak je gebruik van een PowerPoint die je van tevoren kan voorbereiden. De tekst kan je middels autocue lezen zodat je niet alles uit je hoofd hoeft te leren.

Een voorbeeld van de DIY studio bij de Universiteit Twente:
Do it your self studio van de UT

In 2023 worden binnen Saxion twee DIY studio's geïnstalleerd in Enschede (F0.49a) en in Deventer (B0.21-B0.23). Zodra de studio's beschikbaar zijn kunnen docenten en studenten een tijdslot reserveren. Benodigde informatie volgt. Heb je toch alvast meer vragen of wil je je aanmelden voor de eerste pilots? Stuur een mail naar: [email protected]

×
Alternative text - include a link to the PDF!
Hoe maak je een kennisclip? Bekijk het in de reeks 'instructievideo kennisclip'.
Bekijk het webinar: maak een effectieve video voor je onderwijs
Bekijk instructievideo’s om zelf aan de slag te gaan met Kaltura Capture
Bekijk hoe zelfs kleine kinderen zelfstandig opnemen met Kaltura Capture
Bewerk je video’s in Kaltura
Voeg een quiz toe aan je video
Maak een interactieve video